«

»

Εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της Πάτρας από τους ναζί – ΔΕΙΤΕ το πρόγραμμα

Εκδηλώσεις για την 74η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας από την γερμανική κατοχή πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο από το δήμο Πατρέων.

Σε πολλά από τα σχολεία προγραμματίζονται εκδηλώσεις και ιστορικοί περίπατοι για την επέτειο της απελευθέρωσης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αρχίζει Τετάρτη 3 Οκτώβρη και ολοκληρώνεται 12 του μήνα.

Την Τετάρτη 3 Οκτώβρη, στο χώρο της Achaia Clauss, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, με θέμα: «Νυχτερινή Περίπολος, το προηγούμενο βράδυ της απελευθέρωσης της Πάτρας»και περιλαμβάνουν:

-Επίσκεψη στην κρύπτη – υπόγεια εγκατάσταση, όπου θα παρουσιαστεί αρχειακό υλικό της Achaia Clauss.

-Στη συνέχεια μαθητές του 9ου Γυμνασίου παρουσιάζουν το αφιέρωμα: “Θυμάμαι δεν ξεχνώ…” , σε κείμενα του Νεολόγου Πατρών και του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενώ η χορωδία του σχολείου θα αποδώσει “Το ακορντεόν” σε μουσική Μάνου Λοΐζου και στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη, “Μικρός Λαός” των Ρίτσου Θεοδωράκη και “Επέσατε Θύματα”.

-Η Ορχήστρα Πατρών του Δημοτικού Ωδείου θα παίξει αποσπάσματα από τους ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα και τον «Ύμνον εις την Ελευθερία» του Νικόλαου Μάντζαρου.

-Θα ακολουθήσει ομιλία του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Τάκη Πετρόπουλου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στο χώρο της Achaia Clauss στο Κελάρι Νο 9.

(Στις 5.45 μ.μ. θα αναχωρήσουν λεωφορεία από την πλατεία Γεωργίου, και στις 8 μ.μ. από την Achaia Clauss, για την εξυπηρέτηση όσων θέλουν να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις).

 

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

-10 π.μ. Δοξολογία στην Μητρόπολη Πατρών

-11 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στα Ψηλά Αλώνια, στο Μνημείο των 11 απαγχονισθέντων αγωνιστών. Ακολουθεί Ομιλία από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη

-20.00 Πλατεία Γεωργίου

*Ομιλία Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη

*Συναυλία από το Γυναικείο Μουσικό Σύνολο ΑΝΤΗΧΩ

*Συναυλία από την Ορχήστρα του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων.

 

Από την Παρασκευή 5 έως και την Παρασκευή 12 Οκτώβρη,διοργανώνονται ιστορικοί περίπατοι των μαθητών και μαθητριών σε χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και οι μάχες για την απελευθέρωση της πόλης.